Hannibals og Amalies Hus i Saqqaq
Links og litteratur
Med henblik på forberedelse af Grønlandsrejsen er her samlet forslag til relevant litteratur samt links til praktisk information om overnatning, fartplaner, booking, turistinformation, sightseeing, kultur, nyheder, m.m.
Praktiske og spændende links
Transport - fly og skib:
Diskoline med fartplaner og booking:
Arctic Umiaq Line - sejlruter fra Ilulissat og sydover:
Airgreenland med oversigt over flyvninger, information og booking:
Vandtaxi i Ilulissat:
http://ilulissatwatertaxi.com/
Turarrangører i Ilulissat:
Turarrangør fra Ilulissat, som ligeledes driver vandrerhjemmet:
http://www.worldofgreenland.com/da/
Turarrangør fra Ilulissat:
http://www.icecaptours.com/index.php
Turist- og rejseinformation:
Grønlans officielle turisme-site - Visit Greenland:
Guide med turistinformation, hotel- og rejseoplysninger:
http://www.greenland-guide.dk/default.htm
Ilulissat isfjords (UNESCO-site) officielle hjemmeside:
En samling af links, billeder, praktisk information og anbefalinger:
http://www.mygreenland.dk/index.html
Grønlands rejsebureau - arrangerer bl.a. ture til huset i Saqqaq:
http://www.greenland-travel.dk/
Samfund, kultur, nyheder:
Qaasuitsup Kommunnes hjemmeside:
Avisen Sermitsiaq:
Greenlandic Broadcasting Corporation:
Internationalt magasin om Grønland:
Kulturguide:
http://www.kultur.gl/dk/kulturguide.htm
Overnatning i Ilulissat:
Hotel Icefiord Ilulissat:
Hotel Avannaa:
Hotel Arctic:
Hotel Hvidefalk Ilulissat:
Kort og bøger:
(Vandrekort kan købes i Ilulissat)
Vandrekort:
Netboghandel med bøger om Grønland:
Forslag til litteratur
Hannibal havde et stort bibliotek. Han havde mange interesser og var meget vidende. En del af bogsamlingen findes stadig i huset -skønlitteratur og fagbøger i en god blanding.
Der er skrevet uendeligt meget om Grønland i tidens løb. Herunder et udvalg af titler om Saqqaq, Ilulissat og Grønland:
Naturguide til Grønland
Af Benny Génsbøl
Beskrivelse:
Uundværlig inspirationskilde for den naturinteresserede Grønlandsrejsende med praktiske oplysninger og grundig baggrundsinformation. Fortæller levende og engageret om naturen og turmulighederne i Grønlands 18 meget forskelligartede kommuner og præsenterer verdens største ø geografisk, geologisk, historisk og kulturelt.
Grønlands flora i farver
Af Th. Foersom, Finn O. Kapel, Ole Svarre
Beskrivelse:
I Grønland findes omkring 500 forskellige blomsterplanter og karsporeplanter. Af disse er 159 af de almindeligste gengivet som farvetegninger. I teksterne er desuden omtalt 64 andre planter.
Grønlands laver
Af Eric Steen Hansen
Beskrivelse:
Denne lavflora behandler 300 grønlandske arter, der alle er detaljeret beskrevet og illustreret. Håndbogen indeholder også oplysninger om lavernes økologi, udbredelse og praktiske anvendelse m.v.
Fugle i Grønland
Tekst: David Boertmann. Tegninger: Jon Fjeldså.
Beskrivelse:
Fra forordet: Grønlands natur er både gavmild og streng. Men bl.a. fuglene har gennem årtusinder gjort det muligt for mennesker at leve og at overleve i et barskt, arktisk klima. Der er ca. 60 ynglende fuglearter i Grønland, hvoraf omkring 20 yngler ved kysten. Halvdelen af ynglefuglene trækker bort om vinteren. "Fugle i Grønland" beskriver 85 arter, hvoraf nogle blot er sjældne gæster. 80 sider.
Insekter og andre smådyr - i Grønlands fjeld ....
af Jens Böcher
Beskrivelse:
Det er bogens formål at oplyse om de grønlandske insekter og andre smådyr, der lever på land eller i ferskvand.
Grønlands vinterhvaler
Af Mads Peter Heide-Jørgensen og Kristin Laidre
Beskrivelse:
Omkring 15 hvalarter forekommer regelmæssigt i grønlandske farvande, kun tre af disse opholder sig i Grønland om vinteren; det er hvidhvalen, narhvalen og grønlandshvalen. Alle tre arter har haft afgørende betydning for udforskningen og koloniseringen af ikke blot Grønland men hele det Arktiske område. To af dem - narhvalen og hvidhvalen - er stadig meget vigtige for den maritime fangstkultur i Grønland i dag.
Indlandsisen
80 års klimaændringer set fra luften
Beskrivelse:
Beslutningen om at realisere en gennemfotografering af Grønland fra luften var oprindeligt motiveret af et ønske om over for omverdenen at sikre Danmarks position som suverænitetsbærende nation i Arktis. Den enorme samling af luftfotografier, der blev resultatet af disse bestræbelser, udgjorde en hjørnesten i den teknologiske transformation, som i mellemkrigstiden revolutionerede kortlægningsarbejdet, sikrede Grønland for Danmark og gav os et unikt grundlag for i dag at studere effekten af klimaændringer på Grønlands indlandsis gennem de seneste 80 år.
GRØNLAND Dyrenes og Menneskenes Land
Carsten Egevang
Beskrivelse:
Anmeldt af Steffen Fog.
Dette er en fotobog med motiver af Grønlands dyreliv og lokalbefolkning taget af en af Naturinstituttets medarbejdere på hans mange feltstudier og rejser i Grønland. Gennem Carsten Egevangs billeder er vi med helt tæt på fugle og pattedyr i skildringen af deres tilpasning til det barske arktiske miljø. Vi er med på isbjørnefangerens hundeslæde, med bag kikkertsigtet på sælfangst og med i jollen efter hellefisk, alt sammen med den fantastiske grønlandske natur som baggrundsscene.
Køb denne billedskønne bog og få lidt af suset, en smule af den arktiske vind, en bid af de storslåede landskaber, søkongen, isbjørnene, polarræven og alle de andre skønne ting fra Egevangs univers ind i din stue.
Link til anmeldelsen hos Arktiske Anmeldelser:
http://arktiskeanmeldelser.dk/2011/11/07/carsten-egevang-gronland-dyrenes-og-menneskenes-land/
Grønlands geologiske udvikling
af Henriksen, Niels
Beskrivelse:
Historien om næsten 4 milliarder års geologisk udvikling i Grønalnd ligger gemt i landets fjelde. Her finder man spor efter gamle bjergkædefoldninger, yngre sedimentaflejringer, enorme vulkanprovinser og istiden. Undersøgelser af kontinentaldriftsforskydninger viser , at Grønland engang lå på den sydlige halvkugle og havde tropisk klima. Hele denne udvikling er her beskrevet for en almen interesseret læserkreds, og bogen slutter med en omtale af mineralske råstoffer samt mulighederne for olie- og gasforekomster
Mineralguide - GRØNLANDSKE SMYKKESTEN
af Ljungdahl, Bjarne
Beskrivelse:
En bog der er længe ventet blandt den grønlandske befolkning! Bogen indeholde en grundig gennemgang af 30 grønlandske smykkesten med farverige illustrationer, faktabokse samt forklaringer af div. Fagudtryk. Desuden indeholder den en masse viden om bearbejdning af smykkesten samt hvor man finder dem og hvordan man identificere den pågældende sten.
Grønlandsk parlør
af Hertling, Birgitte
Beskrivelse:
Denne bog kan ikke lære dig at tale grønlandsk. Men den kan hjælpe dig igennem mange af de situationer, hvor Du, som turist, arbejdskammerat, bekendt eller familie, savner at kunne stille simple spørgsmål eller forstå et vigtigt svar. Bogen har alt, hvad en parlør skal have: Daglig snak, ord om tid og sted, vejret, lidt elementær grammatik, og et kort over Grønland. Parløren er overskuelig: Find ordet eller sætningen på dansk. Ved siden af står det tilsvarende i grønlandsk retskrivning, og så i lydskrift tilpasset almindelig dansk udtale. Det er lettere, end Du tror. Bogen kan give dig hjælp i mange forskellige dagligt forekommende situationer: l butikken - på brættet - på jagt - på hundeslædetur - hos lægen - i banken - på restaurant - og meget mere.
FUGL, SÆL og MENNESKESJÆL
af Lynge, Finn
Beskrivelse:
En guldgrube af viden og erfaringer med rod i den allerældste fangerkultur, men med indflydelse på hverdagen også i 2005. Bogen blev udgivet første gang i 1981 af Nordiske Landes Bogforlag. Nærværende udgave er nybearbejdet, fejltolkninger er rettet, prof. emer. Robert Petersen har tilføjet kommentarer i noteapparatet og teksten er versioneret til gældende grønlandsk retskrivning. Men Jens Rosings vidunderlige illustrationer er bevaret.
De første skridt
Nuka K. Godtfredsen
Beskrivelse:
Vi befinder os i det nordlilgste Canada og Grønland for 4.500 år siden. Et hævndrab har sendt en lille gruppe mennesker på vandring ind i et ukendt land mod øst. Men isen og fangsten svigter, og de klarer det ikke. Kun drengen Nanu og nogle få andre overlever. Nanu kan ikke glemme det ny land, og som voksen storfanger vandrer han og nogle familier igen mod Grønland. Her udforsker de verdens nordligste land, jager moskusokser og bosætter sig. Cirklen sluttes da Nanu og hans frænder, Independencefolket, der vandrede nord om Grønland, møder de første mennesker, Saqqaqfolket, der gik syd om landet. "De første skridt" er skabt i et nært samarbejde mellem den grønlandske tegner og kunstner Nuka K. Godtfredsen og et hold af arkæologer fra Sila - nationalmuseets center for grønlandsforskning.