top of page

Husets rum

Huset er bygdens største privatbolig. Det er i to etager og sammenbygget af to forskellige huse flyttet hertil fra Ritenbenk i slutningen af 1940'erne og begyndelsen 1950'erne.

Huset består af dagligstue, spisestue, et stort køkken, 5 soverum med i alt 11 sovepladser, baderum, gange, toilet og et stort loft.

 

Køkken med køleskab i gulvet

 

Køkkenet står næsten uændret fra den tid, hvor Amalie styrede det. Dog er det meget store og kulfyrede centralkomfur fjernet. I 2021 er køkkenet skånsomt renoveret med et mere hygiejnisk køkkenbord, ligesom gaskomfur er erstattet af et elkomfur.

Under køkkenet er en kælder med lav temperatur, velegnet til opbevaring af mad og drikkevarer. Frostvarer kan i kælderen let opbevares i de store jerngryder, hvis de pakkes i is, som skiftes.

Om vinteren er der meget praktisk frostgrader ved gulvet og frostfrit på øverste hylde.

 

RUM_07_NYT.png
Baderummet

 

Amalie var, foruden en fremragende kok som tidligere nævnt, også en dygtig syerske og blev fremhævet som en af de fineste skind- og perlesyersker i Grønland. Hendes arbejdsrum er i dag indrettet til baderum.

To store tønder fyldes manuelt med vand - en af dagligdagens faste tjanser. Varmt vand medbringes i en kedel fra køkkenet.

“Etagevasken” foregår med enestående udsigt over havet og isfjeldsbanken.

- Man kan betale sig til et varmt brusebad i bygdens fælleshus!

 

Stuerne

 

Dagligstuen er husets samlings- og hyggested. Her findes et skakbord og en mængde bøger, hvoraf mange stammer fra Hannibals tid. 

På væggen hænger et stort detaljeret kort over området. Mange ture er blevet planlagt her, ligesom dagens oplevelser i landskabet placeres på kortet.

Spisestuen er samlingssted før enhver tur og danner altid rammen, når man vender hjem fra dagens "ekspeditioner".

Mange festlige måltider er indtaget her. Glad og behageligt træt efter en lang begivenhedsrig dag er det herligt  at kunne sættes sig og nyde de lokale råvarer og fantasifulde kreationer ud fra butikkens det bedste.

"Artilleriet"

 

Fra hjørneværelset på 1. sal er en enestående udsigt over Vaigattet og Diskobugten. Hannibals skrivebord stod foran vinduet, og her skrev han sine lange breve og beretninger til videnskabsfolk, ekspeditionsdeltagere, venner og de mange andre, der lærte ham at kende. At sidde i ro og fred i det værelse giver stadig lyst til at skrive. Medmindre man bliver væk i udsigten.

I mange år fungerede værelset som arbejdsrum og atelier for kunstmaler Else Jensen, når hun besøgte huset. Atelieret blev i barnemund til "Artilleriet".

Værelserne

 

De 5 soverum er ganske forskellige. Et lille køjerum med skrivebord findes på første sal. I fløjen, som strækker sig ud på næsset, ligger to værelser i forlængelse af hinanden. Det ene med 4 køjer og det andet med to enkeltsenge og et vindue mod haven og Vaigattet.

Det lille kammer bag dagligstuen rummede Hannibals medicinskabe med bl.a. instrumenter til de operationer, han fra tid til anden udførte. Instrumenterne er nu overdraget til museet i Ilulissat, og rummet er indrettet med en dobbeltbriks i  rummets bredde.

 

Toilet

 

Som resten af bygden er huset udstyret med tørkloset.

Klosettets sorte poser afhentes efter behov af bygdeservice.

 

Loftet

 

Over stuerne er der et stort loft. I dårligt vejr og om vinteren fungerer det som tørrerum for vasketøj, telte og vandreudstyr.

Her findes også en stor bunke "Times Magazine" og "National Geographic" fra krigens tid - spændende læsning på en af de sjældne gråvejrsdage.

 

Plantegning

 

Klik på plantegningen til højre og få en fornemmelse af hvordan huset fungere og af rummenes placering i forhold til hinanden.

 

bottom of page