top of page

Fjeldregler

Her har vi samlet lidt information om de sikkerhedsmæssige krav i forbindelse med vandreture i Grønland og om andre forhold, der vil gøre det nemmere at planlægge og gennemføre vandreturen.

 

Lidt om sikkerhed i fjeldegne

 

Vandrekort

Før du begiver dig ud på vandretur, anbefaler vi, at du anskaffer dig et vandrekort over det område, du planlægger at besøge.

Bagpå vandrekortene fra Greenland Tourism er der detaljerede oplysninger om lokale forhold samt mange andre informationer, som er nødvendige for at gøre din tur sikker og god.

 

Landskabet

Grønlands imponerende omgivelser har tiltrukket vandreturister gennem årtier. De høje, smukke fjelde, bræerne, isfyldte fjorde, flora og fauna, uberørt natur og stilhed giver tilsammen en unik oplevelse af det arktiske miljø. Luften er så klar, at fjelde kan ses på en afstand af 75-200 km. Før du begiver dig ud på vandretur, vil du sikkert opleve, at målet for turen ofte er længere væk, end du havde forventet. I en by som Ilulissat kan man spørg på turistkontoret, hvor de bedste ruter er. I Saqqaq må man følge tur-beskrivelserne i gæstebog og anden litteratur. 

 

Gode vandreråd

Vandring langt fra beboede områder i Grønland er hovedsagelig for erfarne vandrere, og det er nødvendigt, at du er i god fysisk form, har stedsans, og at du kan bruge et vandrekort og et kompas.

 

På længere ture kan du nyde den uberørte natur langt væk fra beboede steder. Du skal altid regne med at være helt alene, og at mulighederne for hjælp er begrænsede til afmærkede stier, broer etc.

 

Når du omhyggeligt har valgt og planlagt en rute på kortet, skal du informere politiet, din familie, venner, dit hotel eller turistkontoret om ruten, og om hvor længe du regner med at være væk. Husk også at meddele, når du er kommet tilbage fra din tur.

Den planlagte rute skal følges så nøjagtigt som muligt, fordi det er her, man i nødstilfælde først vil lede efter dig. Hvis du er for langt væk fra den planlagte rute, vil du måske ikke blive fundet.

Det anbefales at medbringe tøj i stærke farver, så du lettere kan ses på lang afstand.

 

Misvisning

Hvis du bruger et kompas, så være opmærksom på misvisningen.  I 2014 er der i Diskobugten en misvisning mellem geografisk og magnetsisk nord på hele 32º . Misvisninger forskydes årligt med flere grader, så slå op i en misvisningstabel inden du tager afsted.

 

Gå aldrig alene

Alle vi, der færdes i fjeldene, har undertiden behov for at være alene i naturen. Det skal der selvfølgelig også være plads til, men bliv i nærheden af hytten, gruppen osv. Man bør give besked til mindst én i gruppen, inden man går og sørg endelig for ikke at ændre planer undervejs. Er man flere sammen, gælder det stadigvæk: Giv besked.

 

Det er ikke mere risikabelt at færdes i fjeldet end at dyrke så mange andre fritidsaktiviteter, men er uheldet ude, kan det få alvorlige konsekvenser, hvis man er alene. På få timer kan man bevæge sig et sted hen, hvor det vil tage dage for andre at finde én, hvis man af en eller anden grund ikke kan bevæge sig ved egen kraft. Er man flere og bærer sig fornuftigt ad, er der dog sjældent problemer med at skaffe hjælp.

 

Vind og vejr

Vejret i Grønland skifter langt hurtigere end i andre lande. På 10-15 minutter kan det blive så tåget, at man farer vild, eller det kan begynde at storme så kraftigt, at man må søge ly i flere timer, før man kan fortsætte.

 

Kontroller at det udstyr, du medbringer, er egnet til pludselige ændringer i vejret. De fleste mennesker, som omkommer i fjeldet, dør ikke af sult, men af kulde. Husk at vejret kan skifte brat over små afstande. En god regel er at lytte til vejrudsigten, før du drager ud på vandretur, men vær opmærksom på, at vejrudsigter i Grønland ikke kan tage højde for lokale forhold og derfor kan være ganske upålidelige.

 

De bedste måneder for vandreture er fra juni til midten af september.

 

Føn

Føn er en tør varm vind, som opstår i et højtryksområde over indlandsisen. Sikkert varsel på en føn undervejs er høje linseformede skyer. Fønvind-fænomenet kan vare i 1-2 dage og kan forekomme flere gange i den samme måned. Kun ganske få telttyper kan modstå en fønvind, og derfor anbefaler vi, at du pakker teltet sammen og søger ly bag store klipper eller sten.

Hvis du vil vide mere om fønvinde, spørg på det lokale turistkontor eller læs bag på vandrekortene fra GreenlandTourism.

 

Påklædning

Det anbefales at have tre lag tøj på; det inderste lag skal kunne holde dig varm også selvom, det er blevet vådt; det midterste lag skal isolere dig mod kulde og det yderste lag skal være vind- og vandtæt. Se yderligere anbefalinger om beklædning bag på vandrekortene.

 

Træthed

Alle kan blive trætte uanset, i hvor god form man er! Dette kan skyldes tidsforskydning, søvnmangel, uvant terræn, klima, mad osv. Det gør ikke noget, blot man gør de andre i ens gruppe opmærksom på, hvordan man har det. Prøv ikke at være “tapper” for ikke at være til besvær for de andre; det er misforstået hensynsfuldhed. Hvis man er træt, går man ikke så sikkert på benene og er i det hele taget mindre opmærksom. Derfor er der større risiko for små uheld, som let kan ødelægge turen.

 

Hvis man “bliver væk”

Hvis du er kommet væk fra din gruppe trods al forsigtighed, så bliv hvor du er. De andre vil snart savne dig. Hvis du er i et hul eller en lavning, så gå op på en høj eller en knold, hvor du er let at se. Har du noget stærkt farvet tøj på, så tag det frem.

 

Overlevelsesteknik

Når du begiver dig ud på vandretur, må du altid være forberedt på det værste. I nødstilfælde er det vigtigt ikke at gå i panik og ikke at give op. Ikke to ulykker er ens, og det er umuligt at lave en komplet liste over, hvordan man undgår forskellige uheld, og hvordan man skal opføre sig i enhver nødsituation. Imidlertid er den første regel at standse ulykken, yde førstehjælp og at holde den tilskadekomne varm og beskyttet mod sol, kulde, regn og vind. Når du har gjort dette, kan du løbe efter hjælp. En større gruppe kan deles i to mindre grupper, og minimum to personer bør gå efter hjælp. Husk at afmærke ulykkesstedet på et kort.

 

Sikkerhed

Vi anbefaler, at man medbringer en ANNA nødpakke og en VHF radio eller en ELT nødradio. ANNA nødpakken er sammensat specielt efter grønlandske forhold. Nødpakken indeholder en fløjte, et kompas, nødblus (et affyringsrør samt patroner), et signalspejl, et varmetæppe, et signalflag, og et bælte.

ANNA nødpakken kan købes i de lokale skibsforsyninger og i"Pilersuisoq-butikker".

 

Eftersøgnings- og redningsaktioner

Politiet i Grønland er ansvarlig for eftersøgnings- og redningsaktioner. Som hovedregel er disse operationer gratis for den nødstedte. Er nødsituationen imidlertid opstået som følge af grov skødesløshed, eller er der tale om falsk alarm, kan politiet opkræve en betaling for en del af udgifterne.

 

At blive fundet

Hvis du er kommet ud for en ulykke, er det vigtigt at gøre opmærksom på dig selv. Dette kan gøres ved at benytte en nødfløjte, et spejl, et nødblus, nødraketter, flag, tøj i kraftige farver, et skilt med SOS malet med store bogstaver, osv. Det er vigtigt, at signalerne kan ses fra luften, fordi de fleste redningsaktioner finder sted med helikopter. Tænd ikke nødblussene før du kan høre helikopteren, for de brænder kun en kort periode. Et spejlsignal kan i klart vejr ses fra en flyver op til 75 kilometer væk. Mange nødstedte bliver først fundet, når det er for sent, fordi de ikke har været synlige fra luften, eller fordi de har forladt den planlagte rute. Hvis du befinder dig tæt ved beboede områder eller i et område med andre vandrere, kan du blæse seks gange i fløjten i minuttet, vente to minutter og derefter gentage proceduren. Svaret på dette signal er tre fløjt i minuttet.

 

Pas på en sårbar natur

Vandreturene i Grønland går gennem uforstyrret og øde landskaber. Vandet i bækkene kan drikkes, og mange steder er man alene så langt øjet rækker. Sådan skulle det gerne blive ved med at være og alle der besøger og bruger den grønlandske natur må være med til at passe på de sårbare arktiske omgivelser: Tag alt affald med retur. Undgå at slå lejr lige ned til vandløb. ”Deponér” madaffald og toiletbesøg adskillige hundrede meter fra vandløb. Besøg og oplev ruiner og gravsteder, men efterlad stederne, som de blev fundet. Gå ikke på ruinerne. Efterlad eventuelle arkæologiske fund til museerne.

 

Fjeldregler

 

Følgende regler er en god hjælp, når du vandrer i fjeldet. Hvis du overholder dem, vil risikoen for uheld undervejs formindskes.

 

De 11 fjeldregler:

 

1. Start ikke på lange ture uden forudgående træning

2. Giv besked om, hvor og hvornår du tager afsted og forventer at være tilbage

3. Vis respekt for vejret og vejrmeldingerne

4. Lyt til erfarne fjeldvandrere

5. Vær forberedt på dårligt vejr og uheld - også på kortere ture

6. Husk kort og kompas – og lær at bruge dem

7. Gå aldrig alene

8. Vend om i tide – det er ingen skam

9. Spar på kræfterne og søg ly mens tid er

10. Medbring altid det nødvendige nødudstyr

11. Medbring altid ekstra varmt tøj – selv på korte dagsture

 

 

Vi håber, at informationen her på siden har givet dig en idé om, hvad du skal være opmærksom på, før du tager på vandretur. For yderligere information anbefaler vi på det kraftigste, at du omhyggeligt planlægger turen, at du anskaffer dig et vandrekort over det område, du vil vandre i, og at du sikrer dig, at du har alt det nødvendige udstyr.

 

Forhør dig på bygdekontoret om lokale forhold og den aktuelle vejrudsigt.

 

bottom of page