top of page

Praktisk

Alle de praktiske gøremål med at få huset og dagligdagen til at fungere tager noget længere tid, end de fleste er vant til i en moderne bolig, hvor man sjældent skænker disse funktioner en tanke. Imidlertid kan vi anbefale, at man bruger disse gøremål til at fornemme rytmen i en bygd og derigennem få del i den ro og uafhængighed af tiden, som stedet giver mulighed for.

 

Der er en række praktiske forhold, som kan være rare at kende til, før man ankommer til Saqqaq. De er beskrevet herunder.

Før afrejsen fra Danmark vil vi desuden fremsende en skrivelse ligeledes med praktisk information.

Klima, vejr og årstid

 

Vejret i Grønland skifter meget pludseligt. Normalt rejser folk til Grønland om sommeren eller om vinteren. Grunden er, at efteråret og foråret varer meget kort, og man kan ikke på forhånd vide, hvordan temperatur og klima er i disse sæsoner.

Diskobugten er præget af et kontinentalt, lavarktisk klima.

Sommersæsonen er kort, den varer fra midt juni til midt september.

Den varmeste måned er juli. Her ligger gennemsnitstemperaturen på cirka 8 grader celsius. Temperaturerne er angivet som døgnets gennemsnit. Nætterne kan være forholdsvis kolde, men når solen får magt i løbet af dagen, kan temperaturen stige betydeligt over det angivne. På grund af solen og den tørre luft, opleves temperaturen varmere end i Europa. Nattemperaturen kan komme ned til frysepunktet på udsatte steder. På denne årstid er der mest klart vejr, hvilket betyder at man ofte har en god sigt. Regn kan dog forekomme.

Der er midnatssol ved Ilulissat Isfjord fra den 21. maj til den 24. juli. Derudover er nætterne meget lyse cirka en måned før og efter midnatssol-perioden. Det er en fantastisk oplevelse at rejse i denne periode og ikke se natten undervejs på din rejse.

 

Vinteren begynder i november og varer indtil slutningen af ​​april. De koldeste måneder er februar og marts. Temperaturerne er mellem -20 og -25° Celsius. Hvis vinden blæser, når temperaturen ned på at være så lav som -40° Celsius.

Den gennemsnitlige årlige nedbør (100 km sydligere i Ilulissat) er på 266 millimeter. De mest nedbørsrige måneder er august og september. Vindstille dage er hyppige, især om sommeren, men det kan storme kraftigt hele året, når lavtryk passerer området. De kraftigste storme forekommer i vintertiden.

Fønvind kan forekomme i området hele året. Dette er en varm og tør vind fra indlandsisen, som kan få temperaturen til at stige 10-20 grader indenfor et par timer. Om vinteren kan fønen få sne og is til at tø, hvorefter kulden vender tilbage og giver en hård skorpe af is på sneen.

 

Beboerhuset - ankomst og faciliteter

 

Centralt i bygden ligger medborgerhuset. Her har bygdeadministrationen sit kontor. Hvis der er problemer med renovationen, er det her man henvender sig. Det er der almindeligvis ikke behov for.


I beboerhuset er der mulighed for at tage brusebad og vaske tøj. Der skal bestilles tid. Om sommeren ofte i god tid, specielt til tøjvask.


Dag- og natrenovation vil almindeligvis være bestilt. Ellers kan man henvende sig på filialkontoret på 1. sal i det blå medborgerhus og bestiller tømning i et omfang, som passer til antallet af beboere i huset. Er man mange, kan det være en fordel at sikre sig et par ekstra poser og selv stå for udskiftning, hvis det bliver nødvendigt.
Ved husets hoveddør findes et affaldsstativ til dagrenovation, og i forgangen findes toilettet. Der findes ikke træk og slip i bygden. Overalt anvendes tørklosetter. De udstyres med sorte poser, som man selv udskifter. Fyldte poser stilles i aluminiumskassen ved køkkentrappen.

Post og kommunikation

 

For at fremme roen i huset er der hverken netforbindelse, telefon eller TV, men dog en radio med CD afspiller.

Fra 1. februar 2022 afskaffes fastnet i Grønland og erstattes med mobiltelefoni. Telefoner med dansk nummer kan bruges, men
afhængig af forbrug kan det anbefales, at man undersøger muligheden for grønlandsk SIM-kort. Se: www.telepost.gl


Postkontoret ligger i samme bygning som butikken. Herfra sendes og afhentes post. Posten transporteres til og fra bygden med bygdebåden og kan derfor være længe undervejs.


Mobilnettet kan bruges til at gå på internettet. Det går langsomt, og det er ekstremt dyrt - undersøg priserne på forhånd og husk at slå bl.a. data roaming fra på mobiltelefonen, når ikke du bruger nettet.

 

Indkøb

 

Bygden modtager løbende forsyninger via skib.
KNI - Kalaallit Niuerfiat (på dansk "Grønlands Handel") står for leveringen og driver ligeledes bygdens centralt placerede butik, Pilersuisoq, som er en landsdækkende detailkæde.
Butikken er generelt ganske velassorteret, men varebeholdningen kan være svingende - særligt om vinteren.
Man kan altid sikre sig frostvarer, div. langtidsholdbare produkter, pulver- og dåsemad, men herudover kan man ind imellem købe frugt og grønt, friskbagt brød og andre luksusvarer!
Det er som regel en hyggelig udfordring at gå på opdagelse i butikken og efterfølgende kokkerere med, hvad man nu kunne få den pågældende dag.
Det er oplagt at supplere med hjemmebag - de nødvendige ingredienser til brød, boller og kager kan købes i butikken.
Udover den store butik findes der en mindre, privat kiosk i den blå bygning ved ”havnepromenaden”. Den har et begrænset varesortiment, men er et fint supplement.
Hvis man gerne vil nyde et glas vin til aftenenes festmåltid eller prøve den knitrende fornemmelse med tusind år gammel is i whiskeyen, kan det anbefales at medbringe et par flasker fra Kangerslussuaq. Man kan købe alkohol i bygden, men det er meget dyrt.

 

Varme og olie

 

Huset opvarmes af små petroleumsovne placeret rundt om i de forskellige værelser. Tre af ovnene er stationære, men to
mindre ovne kan flyttes rundt. De to små ovne kræver, at vejledningen er læst, inden de tages i brug.
Om sommeren er det sjældent nødvendigt, men på en kold dag kan det være rart at tænde op. Om vinteren er det
afgørende for at gøre huset beboeligt.
Ved optænding af de stationære ovne bruges almindeligt husholdningssprit. Optændingsvejledningen findes i huset. Ved
ankomst findes både sprit og en vis mængde petroleum i huset.
Petroleum købes i butikken og kan hentes ved havnen (på molen ud for fiskefabrikken står en almindelig tank-stander).
Når man har købt petroleum, skal man med det samme gå til tankanlægget, fordi der sendes en ansat ved Pilersuisoq ud
for at ekspedere en. Huset råder over de nødvendige dunke, som om vinteren kan trækkes over sneen, og som om
sommeren kan transporteres på husets trillebør.

Lokale produkter

 

Man bør absolut gøre sig selv den tjeneste at smage på de lokale specialiteter og produkter. Det er en del af oplevelsen
ved at besøge et lille fangersamfund.
På fiskefabrikken kan man ikke købe fisk, men hold øje med jollerne, som kommer ind og hør, hvad de har af frisk fisk -
torsk, hellefisk, helleflynder......
Eller slå et smut forbi jollebroen og spørg de lokale, hvad de har med hjem fra fangstturen.
Sæl er en delikatesse. Kødet er mørkt og smager herligt. Hvis du ser en sælflænsning, er det muligt, fangeren er villig til
at sælge et stykke fra. Man skal imidlertid vide, hvad man skal spørge efter (se forslagene herunder).
Rensdyr er en anden udsøgt spise. I rensdyrjagtsæsonen kan det købes frisk, og resten af året frosset.

 

 

Dag- og natrenovation

 

Dag- og natrenovation er almindeligvis bestilt ved ankomst. Ellers må man henvende sig på filialkontoret på 1. sal i det blå medborgerhus og bestiller tømning i et omfang, som passer til antallet af beboere i huset. Husk i givet fald også at lave afbestilling. Er man mange, kan det være en fordel at sikre sig et par ekstra poser og selv stå for udskiftning, hvis det bliver nødvendigt.
Ved husets hoveddør findes et affaldsstativ til dagrenovation, og i forgangen findes toilettet. Der findes ikke træk og slip i bygden. Overalt anvendes tørklosetter. De udstyres med sorte poser, som man selv skal udskifte. Poserne lukkes med ståltråds clips og stilles i aluminiumskassen ved køkkentrappen.

Vand

 

Det bedste drikkevand får man fra de små isskodser, som ved lavvande strander langs kysten. Skodserne fremkommer, når de store isfjelde kælver og brydes op i mindre stykker - ligesom isfjeldene er kælvet fra indlandsisen store bræer. Isen giver det det reneste, mest fantastiske vand, som har befundet sig i frossen tilstand gennem årtusinder. Isen hentes i en kurv. Er skodserne for store, hugges stykker af med mejsel. Overfladen som har et lag salt fra havvandet, hugges ren. I køkkenet står en gammel mælkejunge med taphane. Jungen fyldes, og i løbet af kort tid begynder isen at smelte.

 

Brugsvand til opvask, bad, tøjvask, rengøring og madlavning hentes i store dunke ved et af byens små taphuse - det nærmeste ligger ca. 100 meter fra huset. Vandet stammer fra en sø bag bygden og bør kun drikkes efter kogning. Dunkene kan transporteres på husets trillebører. I køkken og baderum står store vandtønder, som kan fyldes, og varmt vand får man ved at varme en keddel på komfuret eller via en større kedel som kan stilles på toppen af olieovnen i dagligstuen - når den vel og mærke er i brug.

  
bottom of page