Praktisk

Alle de praktiske gøremål med at få huset og dagligdagen til at fungere tager noget længere tid, end de fleste er vant til i en moderne bolig, hvor man sjældent skænker disse funktioner en tanke. Imidlertid kan vi anbefale, at man bruger disse gøremål til at fornemme rytmen i en bygd og derigennem få del i den ro og uafhængighed af tiden, som stedet giver mulighed for.

 

Der er en række praktiske forhold, som kan være rare at kende til, før man ankommer til Saqqaq. De er beskrevet herunder.

Før afrejsen fra Danmark vil vi desuden fremsende en skrivelse ligeledes med praktisk information.

Klima, vejr og årstid

 

Vejret i Grønland skifter meget pludseligt. Normalt rejser folk til Grønland om sommeren eller om vinteren. Grunden er, at efteråret og foråret varer meget kort, og man kan ikke på forhånd vide, hvordan temperatur og klima er i disse sæsoner.

Diskobugten er præget af et kontinentalt, lavarktisk klima.

Sommersæsonen er kort, den varer fra midt juni til midt september.

Den varmeste måned er juli. Her ligger gennemsnitstemperaturen på cirka 8 grader celsius. Temperaturerne er angivet som døgnets gennemsnit. Nætterne kan være forholdsvis kolde, men når solen får magt i løbet af dagen, kan temperaturen stige betydeligt over det angivne. På grund af solen og den tørre luft, opleves temperaturen varmere end i Europa. Nattemperaturen kan komme ned til frysepunktet på udsatte steder. På denne årstid er der mest klart vejr, hvilket betyder at man ofte har en god sigt. Regn kan dog forekomme.

Der er midnatssol ved Ilulissat Isfjord fra den 21. maj til den 24. juli. Derudover er nætterne meget lyse cirka en måned før og efter midnatssol-perioden. Det er en fantastisk oplevelse at rejse i denne periode og ikke se natten undervejs på din rejse.

 

Vinteren begynder i november og varer indtil slutningen af ​​april. De koldeste måneder er februar og marts. Temperaturerne er mellem -20 og -25° Celsius. Hvis vinden blæser, når temperaturen ned på at være så lav som -40° Celsius.

Den gennemsnitlige årlige nedbør (100 km sydligere i Ilulissat) er på 266 millimeter. De mest nedbørsrige måneder er august og september. Vindstille dage er hyppige, især om sommeren, men det kan storme kraftigt hele året, når lavtryk passerer området. De kraftigste storme forekommer i vintertiden.

Fønvind kan forekomme i området hele året. Dette er en varm og tør vind fra indlandsisen, som kan få temperaturen til at stige 10-20 grader indenfor et par timer. Om vinteren kan fønen få sne og is til at tø, hvorefter kulden vender tilbage og giver en hård skorpe af is på sneen.

 

Beboerhuset - ankomst og faciliteter

 

Centralt i bygden ligger medborgerhuset. Her har bygdeadministrationen sit kontor. Ved ankomst (eller kort efter) bør man besøge kontoret og oplyse, hvor mange man er, og hvor længe man bliver boende. Man skal i den forbindelse sørge for at bestille såvel dags- som natrenovation.

I huset er der mulighed for at tage brusebad og vaske tøj. Der skal bestilles tid. Om sommeren ofte i god tid, specielt til tøjvask.

Post og kommunikation

 

For at fremme roen i huset er der hverken netforbindelse, telefon eller TV, men dog en radio med CD afspiller. Man kan telefonere fra både mønttelefoner ved butikken og kommunekontoret, ligesom posthuset har en telefon. Mobiltelefoner kan også bruges.

 

Postkontoret ligger i samme bygning som butikken. Herfra sendes og afhentes post. Posten transporteres til og fra bygden med bygdebåden og kan derfor være længe undervejs.

 

Mobilnettet kan bruges til at gå på internettet. Det går langsomt, og det er ekstremt dyrt - undersøg priserne på forhånd og husk at slå bl.a. data roaming fra på mobiltelefonen, når ikke du bruger nettet.

 

I beboerhuset kan man betale sig fra at låne en computer med netadgang.

 

Indkøb

 

Bygden modtager løbende forsyninger via skib.

KNI - Kalaallit Niuerfiat (på dansk "Grønlands Handel") står for leveringen og driver ligeledes bygdens centralt placerede butik, Pilersuisoq, som er en landsdækkende detailkæde.

Butikken er generelt ganske velassorteret, men varebeholdningen kan være svingende - særligt om vinteren.

Man kan altid sikre sig frostvarer,  div. langtidsholdbare produkter, pulver- og dåsemad, men herudover kan man ind imellem købe frugt og grønt, friskbagt brød og andre luksusvarer!

Det er som regel en hyggelig udfordring at gå på opdagelse i butikken og efterfølgende kokkerere med, hvad man nu kunne få den pågældende dag.

Det er oplagt at supplere med hjemmebag - de nødvendige ingredienser til brød, boller og kager kan købes i butikken.

Udover den store butik findes der en mindre, privat kiosk. Den har et begrænset  varesortiment, men er et fint supplement.

Hvis man gerne vil nyde et glas vin til aftenenes festmåltid eller prøve den knitrende fornemmelse med tusind år gammel is i whiskeyen, kan det anbefales at medbringe et par flasker fra Kangerslussuaq. Man kan købe alkohol i bygden, men det er meget dyrt.

 

Varme og olie

 

Huset opvarmes af små petroleumsovne placeret rundt om i de forskellige værelser. Om sommeren er de sjældent nødvendige, men på en kold dag kan det være rart at tænde op. Om vinteren er det afgørende for at gøre huset beboeligt.

Ved optænding bruges almindeligt husholdningssprit. Optændingsvejledningen findes i huset.

Ved ankomst findes både sprit og en vis mængde petroleum i huset.

Yderligere petroleum kan hentes og betales ved havnen (på molen ud for fiskefabrikken står en almindelig tank-stander). Huset råder over nogle store dunke, som om vinteren kan trækkes over sneen, og som om sommeren kan transporteres på husets trillebører.

Lokale produkter

 

Man bør absolut gøre sig selv den tjeneste at smage på de lokale specialiteter og produkter. Det er en del af oplevelsen ved at besøge et lille fangersamfund.

Prøv at gå forbi fiskefabrikken og hør, hvad de har af frisk fisk - torsk, hellefisk, helleflynder......

Eller slå et smut forbi jollebroen og spørg de lokale, hvad de har med hjem fra fangstturen.

Sæl er en delikatesse. Kødet er mørkt og smager herligt. Hvis du ser en sælflænsning, er det muligt, fangeren er villig til at sælge et stykke fra. Man skal imidlertid vide, hvad man skal spørge efter (se forslagene herunder).

Rensdyr er en anden udsøgt spise. I rensdyrjagtsæsonen kan det købes frisk, og resten af året kan man være heldig at købe det i frossen tilstand.

Hvidhval fanges på bestemte tider af året og er ligeledes en stor oplevelse.

 

 

Dag- og natrenovation

 

Som nævnt skal dagrenovation og afhentning af toiletposer bestilles ved ankomst. Man henvender sig på filialkontoret på 1. sal i det blå medborgerhus og bestiller tømning i et omfang, som passer til antallet af beboere i huset. Er man mange, kan det være en fordel at sikre sig et par ekstra poser og selv stå for udskiftning, hvis det bliver nødvendigt.

Ved husets hoveddør findes et affaldsstativ til dagrenovation, og i forgangen findes toilettet. Der findes ikke træk og slip i bygden. Overalt anvendes tørklosetter. De udstyres med gule poser, som ligeledes udleveres på bygdekontoret. Poserne lukkes med ståltråds clips og afhentes regelmæssigt af kommunens bygdebetjening. Renovationshyrderne skal derfor kunne komme ind i forgangen.

Vand

 

Det bedste drikkevand får man fra de små isskodser, som ved lavvande strander langs kysten. Skodserne fremkommer, når de store isfjelde kælver og brydes op i mindre stykker - ligesom isfjeldene er kælvet fra indlandsisen store bræer. Isen giver det det reneste, mest fantastiske vand, som har befundet sig i frossen tilstand gennem årtusinder. Isen hentes i en kurv. Er skodserne for store, hugges stykker af med mejsel. Overfladen som har et lag salt fra havvandet, hugges ren. I køkkenet står en gammel mælkejunge med taphane. Jungen fyldes, og i løbet af kort tid begynder isen at smelte.

 

Brugsvand til opvask, bad, tøjvask, rengøring og madlavning hentes i store dunke ved et af byens små taphuse - det nærmeste ligger ca. 100 meter fra huset. Vandet stammer fra en sø bag bygden og bør kun drikkes efter kogning. Dunkene kan transporteres på husets trillebører. I køkken og baderum står store vandtønder, som kan fyldes, og varmt vand får man ved at varme en keddel på komfuret eller via en større kedel som kan stilles på toppen af olieovnen i dagligstuen - når den vel og mærke er i brug.