top of page

Opskrifter

Traditionel grønlandsk kost er naturligt baseret på, hvad man kan fange og samle i naturen.

I huset findes "Den Grønlandske Kogebog" - en klassiker med mere end 1000 opskrifter.

 

Kujak - sælsteg

 

Sælsteg med kartofler og hakkede rødbeder:

 

Ingredienser:

1 kg afpudset steg fra en mindre sæl

1 pakke 'sliced' bacon (røget bacon i skiver)

Kartofler

1 lille glas syltede rødbeder - hakket i fine tern

3 laurbærblade

Fløde

Mel

Margarine

Salt og peber

 

Sådan gør du:

Spæk stegen med bacon.

Skær små lommer i stegen, og put røget bacon i.

Gnid med salt og friskkværnet peber, og brun den godt i en gryde i 25 minutter.

Sælstegen skal vendes jævnligt.

Kom vand i til stegen er halvt dækket, kom laurbærbladene i, og steg den i 45 minutter.

Den må gerne vendes undervejs.

 

Tag stegen op, og lad den hvile mens du laver saucen.

Jævn nu det vand du har stegt stegen i, til en sauce.

Spæd med lidt fløde.

 

Server stegen skåret i tynde skiver med kartofler, saucen og de hakkede syltede rødbeder.

 

Helstegt Uvak (fjordtorsk)

 

Fjordtorsken eller uvakken (på grønlandsk: Uugaq) er almindelig ved Vestgrønland mod nord til Upernavik, hvor den lever i fjorde, ved kyster og på banker ud til ca. 400 meters dybde. Ud over langs Grønlands sydvestkyst er fisken også udbredt i det arktiske Canada, Baffin Bugten og Davis Strædet.

 

Kendetegn:

Fjordtorsken ligner almindelig torsk, men den har større øjne, bredere hoved, smallere halestilk, mørk sidelinje samt kraftigere og længere skægtråd. Derudover er fisken brun- eller sort-marmoreret med lys bug.

 

Tilberedning:

Man tager en hel torsk, renser den og klipper rygfinnerne af.

 

Torsken paneres let ved først at drysse lidt mel over den, derefter hældes et pisket æg over og fordeles over hele dyret, inden der sluttelig drysses rasp over.

 

Fisken anrettes samtidigt i en braddepande, så hovedet stadig er i den ene ende og halen tilsvarende i den anden ende. Det kan let være nødvendigt at bøje dyret i en en dekorativ bue.

Når torsken således ligger på plads, overhældes den med væden fra en dåse flåede tomater. Nogle klatter smør eller margarine lægges på ryggen af torsken (lettest hvor finnerne er klippet af. De flåede tomater hældes på den ene side i braddepanden, og på den anden side af torsken kan man hælde 1-2 dåser hele, henkogte champignons.

Der skal være lidt væde i bunden af panden . Fx fra champignonsglasset.

Hvidvin kan i nødstilfælde bruges.

 

Det hele sættes i ovnen ved 150 – 175 grader i ca 45 minutter.

 

God appetit.

 

Gravet Hellefisk

 

Hellefisken fanges overalt omkring Saqqaq. Pga. stigningen i havtemperatur er fisken flyttet længere og længere nordpå. Fra Ilulissat's isfjord til området omkring Saqqaq.

I huset findes opskrift to plader beregnet til fremstilling af den mest fantastiske gravede hellefisk.

 

 

Rabarberkompot

 

I det ene drivhus vokser stadig en af Hannibals rabarberplanter. Er man der på rette årstid, kan man plukke stænglerne og lave den mest fantastiske, arktiske rabarber-mundsmag.

 

Ingredienser:

2 bdt. rabarber, ca. 14 stængler

200 g sukker

 

Sådan laver du rabarberkompot:

Tænd ovnen på 200 grader.

 

Tag bladene af og rens foden for brune kanter. Foden er det lækreste på en rabarberstængel. Skyl grundigt.

 

Skær stænglerne i stykker af valgfri længde. Læg dem i et ovnfast fad. Drys sukkeret på og bland det grundigt med rabarberstykkerne. Dæk fadet af med stanniol og sæt det i ovnen, til rabarberne er møre, det tager 10-20 min., og så er din rabarberkompot færdig.

 

Hvis der er noget rabarberkompot tilovers, kan den kommes i et syltetøjsglas og holder sig fint på køl en uges tid.

 

 

Revling i sukkerlage

 

Pluk så mange du orker.

Bærene skylles, lægges i en skål, trykkes let med en ske og strøs med rigeligt sukker.

Lad bærene trække en stund og server så som tilbehør til steg eller som dessert.

 

 

Honning-ristede svampe

 

I fjeldet vokser et væld af svampe, mange af dem er yderst delikate og det mest fantastiske: ingen af dem er giftige!

 

De bedste spisesvampe er:

 

- Kamfluesvampe

- Birkerørhatte

- Champignoner

- De bedste skørhatte

- Flere mælkehatte

 

Medbring en pose, når du går i fjeldet, og du har hurtigt et herligt supplement til aftensmåltidet.

 

En let og fjeldvenlig opskrift:

Pluk, rens, snit i skiver, grill på panden over sagte ild, mens de vendes i honning, server!

 

 

Kvan-snaps

 

Kvan  er en stor skærmplante, som gennem tiden har været anvendt medicinsk.

Planten vokser visse steder på Disko-øen.

 

En let opskrift:

Pluk 2,5 dl. blade og kom dem i et syltetøjsglas og overhæld med klar Brøndum eller Vodka ca. 70 cl. Lad den trække i en uge, filtrer og smag til.

Udsteds-dessert

 

Be creative!!!!

bottom of page