top of page

Pakkeliste

For at få det bedste ud af en rejsen til verdens smukkeste land - en rejse hvor størstedelen af tiden vil blive tilbragt udenfor, er rigtig beklædning en forudsætningen.

Herunder er beskrevet hvad vi mener er gode principper for beklædning til et omskifteligt klima.

Vi har endvidere sammensat et forslag til en pakkeliste. Listen dækker en sommerrejse, hvor man både skal sejle og foretage en del dagsvandringer. Her nævnes også noget af det nødvendige udstyr såsom telt, sovepose og underlag, som kræves for vandringer, hvor man skal overnatte i fjeldet. Længere fjeldvandringer der strækker sig over mange dage, kræver specifik planlægning og mere specialiseret udstyr!

 

Påklædning

 

Om påklædning generelt i Grønland

Mange danskere bliver overraskede over, hvor smart og moderne særligt de unge grønlændere er klædt. Selvom krydstogt-turismen efterhånden har skabt en vis imunitet i befolkningen, så vil mange dog stadig trække på smilebåndet af turister, som er lidt for “overdressed” - i voldsomt store jakker med pelskant midt om sommeren, i skrigende farver og måske endda bærende et myggenet inden for bygrænsen!

I Grønland klæder man sigt ofte praktisk og uformelt. I de efterhånden mange butikker med udstyr til friluftsliv kan du let finde tøj, der både er praktisk, smart og rart at have på, og som kan anvendes i fjeldet såvel som i byen.

Den rette påklædning er af stor betydning når du rejser i Grønland. På den samme dag kan man opleve høje varmegrader i sol og læ og kulde på eksempelvis en aftensejltur blandt isfjelde.

 

Som et udgangspunkt er det vigtigt at sørge for, at følgende er med:

- Godt fodtøj

- Bekvemt tøj til forskellige vejrforhold

- Vind- og vandtæt yderbeklædning

- Hue og handsker til kølige aftener og sejlture

- Et lag til inderst på kroppen af eksempelvis uld er altid godt at have med

 

I fjeldet er det en fordel at vælge stærke, iøjnefaldende farver i fjeldet - man bliver overrasket over hvor hurtigt man “forsvinder” i det store landskab, men det er også rart at kunne se ”almindelig ud”, når man færdes i byerne. Det er derfor en godt princip, at bruge det man har og så supplere op med, hvad man måtte mangle, afstemt det ambitionsniveau man har for eksempelvis vandring.

 

Lag-på-lag princippet

Når du vælger beklædning, bør du være opmærksom på princippet om lag på lag. Det giver nemlig mulighed for hurtig og nem regulering af temperaturen ved at tage et ekstra lag af eller på og derved skabe et optimalt klima under tøjet. Når du bevæger dig, udvikler kroppen varme, som den skal af med – og omvendt, når du står stille, kan du blive kold, hvis du ikke er beskyttet mod vind og vejr.

 

Det inderste lag

Skal holde kroppen tør. Derfor er det godt at have et lag af svedtransporterende materialer tæt på kroppen. Især på en længere dagsvandring er det en god ide ikke at have en tung bomuldstrøje tæt på kroppen. Hvis du har en lille rygsæk på, kan du blive meget våd på ryggen – og dermed kold, når du står eller sidder stille.

 

Tætsiddende bukser og bluse

Er det samme som bruges på en skiferie – lange underbukser og en langærmet trøje. Dette tøj skal transportere fugten væk fra huden og holde dig tør. Tøjet er typisk nødvendige på aftensejlads hvor det kan blive koldt, og du sidder stille. Blusen kan du også have på om dagen, når du vandrer og er på tur.

Valg af materiale er lidt en smagssag. Kunststoffer er gode til at transportere fugten væk, men det kommer hurtigt til at lugte. Uld varmer, selvom det er fugtigt, og det lugter ofte slet ikke. I dag kan du få uldbluser, som er både komfortable og smarte.

 

Mellemlaget

Består af skjorte, T-shirt, fleece og evt. en vest. Et af disse mellemlag kan være vindtæt eller i hvert fald beskytte mod vinden.

 

Sweater eller fleece-bluse

En tyk helulden sweater eller endnu bedre: to tyndere, så man lettere kan regulere det isolerende lag. I øvrigt er en moderne fleece eller fiberpels en udmærket løsning; den er let og tørrer hurtigt.

 

Vest

En vest er et glimrende stykke tøj, når du vil benytte dig at lag-på-lag princippet. Vesten har den gode egenskab, at den varmer de vitale dele af din krop, men samtidig er det let at komme af med varmen. Der findes i dag nogle utroligt lette fiberveste, som ikke fylder noget under en jakke og ikke vejer noget – de er utrolig dejlige at have i tasken.

 

Skjorte eller bluse

Uld, bomuld eller syntetisk materiale. Den skal kunne absorbere fugt uden at blive kold. Syntetisk materiale tørrer hurtigt og er let. Uld derimod varmer også, selvom det er fugtigt. Du kan i dag få mange bluser til vandring, som både er praktiske og bekvemme og smarte.

 

Bukser

Løstsiddende kraftige bukser er det bedste. Cowboybukser giver ikke tilstrækkelig bevægelsesfrihed, når du skal vandre og er hverken varme eller vindtætte. Der findes mange såkaldte vandrebukser på markedet, der er lavet af materialer, der kombinerer mange egenskaber.

 

Shorts

Det kan blive meget varmt i Grønland om sommeren. De fleste foretrækker nok at have lange bukser på pga. myg eller kølig vind, men det kan være meget forfriskende at få lidt luft til benene. Nogle klarer sig med at smøge bukserne op. Der findes også vandrebukser på markedet – de såkaldte zip-off bukser, hvor man kan lyne buksebenene af.

 

Yderlaget

Skal beskytte kroppen mod regn og vind og samtidig lade fugten fra kroppen trænge ud. Det yderste lag behøver ikke være tykt – tværtimod er det en fordel, hvis det blot er vind og vandtæt.

 

Vindjakke

Den skal være helt vindtæt, og den skal være så stor, at man kan have sweater eller lignende indenunder. Det er en fordel, at den er så lang, at den dækker underlivet og skal kunne åbnes og lukkes helt i halsen og gerne ved ærmerne. Derved kan man regulere temperaturen.

Moderne, åndbare materialer gør det muligt at kombinere en vind- og vandtæt jakke i én. Vær opmærksom på, at mange materialer er vandafvisende, men ikke 100 % vandtætte. Nogle ekspedienter glemmer af og til at gøre opmærksom på forskellen.

 

Vind- og vandtætte bukser

Det er altid en god ide at medbringe en tynd vind- og vandtæt buks, du kan bruge, hvis det regner eller hvis du er på en aftensejlads, hvor det kan blive koldt. Nogle vandrebukser er så tætvævede, at de faktisk er vindtætte og næsten vandtætte. Dem kan du fint anvende på en sommerrejse i Grønland, hvor du ikke skal opholde dig i fjeldet i flere dage.

 

Hue, vanter og halstørklæde

Husk dem, selvom du ikke normalt går med den slags. Afhængigt af vejret mistes 10 til 40 % af kropsvarmen gennem hovedbund og nakke, hvis de ikke er dækket. Vejret i Grønland er meget skiftende, og selv i højsommeren kan man få brug for hue, vanter og halstørklæde. Især i forbindelse med sejlads kan det være koldt om aftenen og morgenen.

 

Øvrigt

Sovepose

I huset er der rullemadrasser på alle senge, som bedes benyttet. Der er til gengæld ingen dyner, så I skal selv medbringe soveposer. Det kan blot være en tynd udgave beregnet til indendørs brug.

En god sovepose afstemt til årstiden er selvfølgelig nødvendig, hvis I skal på længere fjeldture.

 

Pude

Der er 4-5 hovedpuder i huset. Er I flere, skal I derfor selv medbringe ekstra puder. Købe evt. en oppustelige puder - den fylder mindre eller køb en almindelig pude i Jysk Sengetøjslager i Ilulissat.

 

Håndklæde

Håndklæder skal også medbringes. “Klatvask” foregår ved håndvasken i huset lille baderum - Amalies gamle systue. Man kan, som tidligere nævnt, taget et varmt brusebad i bygdens servicehus - det blå medborgerhus. Her er fine forhold, som mange benytter sig af, da der ikke er indlagt vand i husene.

 

Fodtøj

Næsten al vandring i Grønland foregår i fjeldet uden for stier. Det er derfor vigtigt, at den støvle du vælger er vandtæt, og at skaftet går lidt op ad anklen for at give støtte samt holde kviste og myg ude. Det er også vigtigt at støvlerne ikke er for små - der skal være plads til mindst et par tykke sokker. (Husk at gå støvlerne til inden afrejsen).

Det er en god idé også at have et par lette sko med til byturen eller til at krydse elve i. Gå aldrig barfodet.

I huset stiller man altid sit fodtøjet i entréen, så et par tykke sokker eller lette hjemmesko, kan være behagelige at have med.

Hvis ikke du har planer om at skulle vandre ret meget i fjeldet, så kan du nøjes med godt fodtøj med en kraftig sål. Det er stadig en god ide, at skoene er vandafvisende, hvis du eksempelvis passerer et lidt sumpet områder. Løbesko er behagelige, men de bliver let våde i fugtigt terræn.

 

Underlag

Til mindre ture kan det være en fordel at medbringe et mindre underlag til at sidde på.

På længere ture med overnatning i telt, er et godt underlag afgørende for en god nattesøvn! Valg af tykkelse og isoleringsevne afhænger af årstid og af oppaknings samlede vægt.

 

Rygsækken

På de lettere vandreture behøver man en god dagtursrygsæk, der kan rumme ca. 30 liter. Det er en fordel, hvis dagtursrygsækken har hoftebælte og brystrem.

På længere ture skal der være plads til både mad, telt, sovepose og en masse andet, og her er en egentlig vandrerygsæk det helt rigtige! Størrelsen afhænger af længden og sværhedsgraden af den planlagte tur.

De rygsække med avancerede bæresystemer leder vægten ned i hoftebæltet, så den ikke bæres af rygmuskulaturen, men på bækkenet og af de store muskelgrupper i benene.

Tal med fagfolk og sæt dem ind i dine vandrerplaner.

 

Solcreme og myggebalsam

I fjeldet og særligt i polaregne er solens stråler kraftige. Man bør derfor bruge solcreme med en god beskyttelsesfaktor.

I tundra-egne er der afhængig af årstiden mange myg og små fluer. Myggebalsam er derfor ikke altid nok; man kan få brug for at beskytte sig yderligere med for eksempel løstsiddende tøj. Et finmasket myggenet anbefales på det kraftigste!

Det kan anbefales, at man køber myggebalsam i Grønland. Midlet ”OFF” er særligt effektivt. Det kan ikke købes i Danmark, er utvivlsomt sundhedsskadeligt hvis det bruges i længere perioder, men det holder myggene på afstand. Man kan evt. nøjes med at spraye det på tøjet.

Pakkeliste

 

Påklædning

Vindjakke

Sweater (uld eller fleece)

Sweater (tynd)

Skjorte/Bluse

Bukser

Undertøj

Lange underbukser

Sokker (tynde)

Sokker (varme)

Hue/Kasket

Vanter

Halsklud/Tørklæde

 

Regntøj

Jakke (hvis din vindjakke ikke er vandtæt)

Bukser

 

Skiftetøj

Skjorte/Bluse

Undertøj

Sokker

 

Fodtøj med kraftig profilsål

Støvler (skal være gået til)

Let fodtøj/Tennissko

 

Rygsæk

Dagtursrygsæk

 

Toiletsager

Sæbe, (shampoo)

Tandbørste/Tandpasta,

Børste/kam

Håndklæde

Solcreme med høj faktor

Læbepomade

Myggebalsam

 

 

Øvrigt

Sovepose

Håndklæde

Evt. underlag

Evt. telt

Evt. pude

Evt. ét tov (til passage af mindre elve)

 

Personligt

Personlig medicin

Linser/briller

Evt. ørepropper

 

Småting

Myggenet (finmasket)

Let hat med bred skygge (bæres den under myggenettet, holder den nettet væk fra ansigtet, hvilket er både mere behageligt og effektivt)

Solbriller (meget vigtigt)

Vandflaske, kaffekop

Lommekniv (huske den skal overholde lovgivningen)

Evt. kompas

Evt. vandrekort

 

Efter behag...

Notesbog og blyant

Fiskegrej

Kamera

Kikkert

Litteratur, guidebøger

 

Penge, billetter, ID med foto

bottom of page